Filmy mimo mainstream
18.07.2014 | bakeero

TOP7 zapadlých akčních klenotů

Před časem jsme si představili TOP7 filmů o fotbale. Dnes se pro změnu podíváme na TOP7 zapadlých akčních filmů. Jsem přesvědčen, že většinu snímků jste nejen, že neviděli, ale ani jste o nich neměli potuchu.

Brat 2 (Brat 2)
Ruský akční film v TOP7? Ale ano! Nechte předsudky před gaučem a pusťe si tohle volné pokračování jedničky. Pár nezapomenutelných okamžiků vás zaručeně nemine a pro našince bude navíc příjemným pomrknutím i minicameo Jardy Jágra. Víš jak? Chceš bejt všude a nejsi nikde…

 

 

Psanec (Outlaw)
Z bojiště Afghánistánu přímo do bojové zóny Londýna. Veterán Sean Bean šéfuje komandu lůzrů, kteří už si nechtějí nechávat nakopávat svoje zadky a vezmou spravedlnost – tedy kvér – do vlastních rukou. Britsky špinavé a drsné.

 

 

 

Útěk z MS-1 (Lockout)
V budoucnosti bude nejstřeženější vězení světa umístěné na oběžné dráze kolem Země. A když v něm uvízne prezidentova dcera (neptejte se jak), máme tu úkol pro Guye Pearce, který jí v reinkarnované podobě Johna McClanea dostane z každé šlamastiky a ještě u toho nezapomene utrousit nějakou peprnou hlášku. Totální výplach mozku, který ale neskutečně baví.

 

Zátah (The Raid)
Rozhodně jeden z nejakčnějších filmů, jaké jsem kdy viděl. Policejní komando se probíjí barákem obsazeným gangstery nejrůznějších kalibrů – tak trochu ve stylu arkádové videohry z 90. let. Většinou se vše vyřeší “tělo na tělo”, takže se těšte na skvělé choreografie soubojů. A jestli toho po skončení filmu nebudete mít dost, můžete se vrhnout na přímé pokračování, které je rovněž skvělé.

 

 

Hodný, zlý a divný
Korejský eastern, který v plné kráse ukazuje, jak jsou tihle asijští kluci nápadití a hraví. Cool momenty se tu střídají, jak na běžícím páse a odkazy na nejrůznější klasiky jakbysmet. Závěrečná půlhodinka je pak přímo apoštolem akčního nebe.

 

 

 

Nokas
Norský film podle skutečné události, který popisuje vyloupení sčítací centrály Norsk Kontantservice – NOKAS (rozvoz peněz bankám) v roce 2004. Snímek má tak chladně popisnou atmosféru, že vás doslova vtáhne do sebe a vy si užijete náležitě hutnou “civilní” akci.

 

 

Elitní jednotka (Tropa de Elite)
Možná už ne tak zapadlý film, který ukazuje drsnou realitu slumů v Rio de Janeiru. Býti policistou tady znamená denně tasit pušku a život dávat v šanc. Pozdější pokračování už není zdaleka tak akční – zaměřuje se na byrokratickou část boje proti zločinu, ale i tak jde v součtu o velice kvalitní a komplexní dílo.

 

 

 

Doufám, že Filmfanatic vám tímto žebříčkem rozšířil a snad i obohatil vaší filmografii alespoň o některý z těchto akčních filmů. Každý z nich si totiž vaši pozornost rozhodně zaslouží.

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku