Filmy mimo mainstream
04.08.2015 | S.Quentin QUALE

7 hvězdných hereček, které prorazily díky hororu: #2 Christina Ricci

V sobotu vám Filmfanatic přinesl první díl seriálu o herečkách, které prorazily díky roli v nějakém tom hororu. Po Winoně Ryder je dnes na řadě Christina Ricci.

 
#2 Prcek s kamennou tváří – Christina Ricci

Nenapadá mě žádná dětská herečka s tak zlověstně uhrančivým kukučem, jakým disponovala v mládí Christina Ricci. Nebylo tomu tudíž roku 1991 náhodou, když si ji v jedenácti letech Barry Sonnenfeld vyhlídl pro ztvárnění Wednesday Addamsové, dívčího potomka v USA letité a populární rodinky Addamsových, jejíž podivínské freaky charaktery a osudy začal tvořit autor komiksů Charles Addams již v roce 1938. Dá se předpokládat, že ihned po jeho smrti v roce 1988 se začalo uvažovat o seriózním celovečerním zpracování. K taktovce se dostal doposavadní kameraman Barry Sonnenfeld, jemuž se s partou v podstatě neznámých či béčkových herců podařil obrovský majstrštyk, když zdesetinásobením třicetimilionového rozpočtu své režijní prvotiny udělal okamžitě z Addamsovy rodiny celosvětový (kasovní) trhák. To pochopitelně předznamenalo volné pokračování, jež ve stejném složení a duchu dopadlo na plátna kin o dva roky později. Na senzačním úspěchu obou dílů měla nemalý podíl také představitelka nekompromisně sadistické Addamsovic dcerky, která s kamennou tváří bavila diváky především svými morbidním hláškami a pokusy o ubezdušení všeho živého, především pak svého obtloustlého bratra Pugsleyho. Pro ilustraci filmfanatic.cz vzpomíná na své mládí a cituje: “Wednesday je ve velmi zvláštním věku, kdy děvčata myslí jen na jedninou věc. – Chlapci? – Ne, vraždu….” a „Wednesday, kde máš kostým? – To je můj kostým. Jsem vraždící maniak, ti vypadají stejně jak všichni ostatní.“

ricci_family

V roce 1997 je Christině sice už 17 let, ale díky svému vzrůstu vypadá o pěkných pár let mladší. Toho využívá Ang Lee ve svém těžkotonážním rodinném dramatu Ledová bouře. Filmfanatic.cz by rád speciálně na tento kousek upozornil, protože ve vztahu k tomu, co v tomto cyklu sleduje, je Ledová bouře pořádně zajímavá. Jedná se totiž o jeden z mála filmů, ve kterém se objevuje hned několik budoucích hollywoodských hvězd. Všechnu pozornost na sebe ovšem strhává nadržená teenka Ricci, která si dokonce střihne úchylnou scénu nezletileckýho sexu s Elijahem Woodem, dalším dětským supertalentem, o kterém mimochodem bude řeč někdy v budoucnu v samostnaném článku. Tímto tihle dva dokonale zastíní své další dva kolegy Tobeyho Maguirea a mladičkou Katie Holmes, která by si díky této a následující roli v sympatickém horůrku o zlodějích těl Podezřelé chování taky jistě zasloužila svůj separé článek, načež filmfanatic.cz aspoň touto cestou vyvrací všeobecnou mejlku o jejím debutu v Dawsonově světu. Pro angličtináře trailer k Ledové bouři zde.

I Christininy cesty se kříží na přelomu milénia s Timem Burtonem a jeho dvorním hercem Johnny Deppem. I Christinu zde, podobně jako Winonu Ryder ve Střihorukém Edwardovi, Burton pro Deppa patřičně vybělí. A výsledek? Geniální hororová pohádka Ospalá díra o bezhlavém jezdci! Je sice zapotřebí přiznat, že s největší pravděpodobností v nejlepší novodobé gotice hraje Christinina Katrina Van Tassel jen druhé housle, ale za výsledný, na všechny strany fungující Burtonův žánrový mix se její představitelka v žádném případě stydět nemusí.

ricci_hollow

Přinejlepším průměrný okultistický snímek Dotek zla by mohl zajímat především její odpůrce, protože jediné co stojí za zmínku, je fakt, že chudák Christina nedopadne úplně nejlíp.

Po pár romanťárnách ale přišel v roce 2003 film, o kterém se toho namluvilo opravdu hodně. Zrůda rekapituluje pochmurně odporný životní příběh Aileen Wuornosové, sériové vražedkyně, za jejíž až neuvěřitelně oplzle reálné ztvárnění pobrala krásná Charlize Theron hned tři významná filmová ocenění včetně zlatého plešouna. Není potom divu, že Christina zůstala se svou rolí komplicky a lesbické milenky Tyrii Mooreové v pozadí, no filmfanatic.cz ujišťuje, že i přes kufr zvedající výkon Theron by Zrůda nebyla bez Christiny Ricci dosti zrůdná.

V témže roce se objevila také v hlavní roli hororu Zjevení, který sice neměl špatný námět, ale zpracování Briana Gilberta mělo úroveň telenovely, takže filmfanatic.cz doporučuje se tomuto vyhnout obloukem.

Fanouškům hororu to ale, odvážím se říct, vynahradila o tři roky později v čistě béčkové teenagerské vlkodlačí naháněcče Wese Cravena Prokletí. O tomto filmu bude pravděpodobně řeč ještě jindy, protože je startovní metou pánské vycházející hvězdy jménem Jesse Eisenberg.

Zahrát si v jednom roce ve dvou filmech se stejným kolegou se většině herců jen tak nepoštěstí, tuplovaně je-li tím kolegou nikdo jiný než Samuel L. Jackson. Zatímco v nepovedené válečné drámě Země zatracených měla Christina jen štěk, v nábožensko-feťácko-exploitačním úletu V řetězech si to už rozdali s SLJ pěkně na férovku a filmfanatic.cz s radostí na tento kontroverzní snímek upozorňuje, protože při jeho takřka geniální nevybalancovanosti můžete jít se svým hodnocením od Chica ke Chrisovi (vizte filmfanaticovo hodnocení).

ricci_moan

Christininu bohatou nejen hororovou filmografii zakončím nedobrovolnou spoluprací její postavy s tajemným funebrákem Liamem Neesonem, který se zaobírá oživováním kočiček ve spirituálním minimalistickém hororu Po životě. Tím se loučím s při hraní spíše úspornou Christinou Ricci a přichází hysterka všech hysterek, ubulená, věčně s nudlí u nosu – Naomi Watts!

 

Článek přichystal S. Quentin QUALE

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku