Filmy mimo mainstream
27.08.2015 | S.Quentin QUALE

7 hvězdných hereček, které prorazily díky hororu: #4 Mary Elizabeth Winstead

Po minulém díle s hereckým esem Naomi Watts se filmfanatic.cz tentokrát zaměří na méně známou, ale neméně zajímavou tvář.

#4: Mary Elizabeth Winstead

Tato dnes již třicetiletá rodačka ze Severní Karolíny už od mala vyzařovala touhu předvádět se, takže i když její cesta nevedla k herectví přímo, není zas až takovou náhodou, že se k němu postupem času přeci jen dostala. V útlém dětství se úspěšně věnovala tanci, především baletu, kdy jejím jasným cílem byla kariéra profesionální baleríny. S tímto snem se však musela nuceně rozloučit ve svých 12 letech, protože fyzický náročný balet nešel dohromady s její výškou a jí danou stavbou těla. Od té doby se vrhla na herectví, přičemž její kariéra začala v seriálové branži, aby ve svých 20 letech přes camea v hororu Kruh 2 a superhrdinské taškařici pro děti Sky High nakoukla do velkého celovečerního filmu.

Zásadní zlom přišel v roce 2006 s prvními dvěma hlavními rolemi. Nejprve se publiku představila ve třetím díle populární mainstreamové vyvražďovačky Nezvratný osud, ve kterém se jako teenka Wendy snažila uniknout vraždícímu osudu, když díky vizi zachránila před smrtí na horské dráze sebe i s partou svých přátel. Snímek již potřetí ždímá šablonu, ale filmfanatic.cz se nebojí jej doporučit, protože zejména díky Mary se na něj dobře kouká, a i když následující čtvrtý díl už zapadá do kategoie břeček, s restartem v podobě dílu pátého se stále jedná o jednu z nejkvalitnějších hororových sérií.

mew_01

Oficiálním highlightem tohoto roku byla ale její role v hutně prokrveném slasheru Černé Vánoce, za níž, přičemž filmfanatic.cz věří, že jelikož v Černých Vánocích zas takový prim Mary nehrála, to bylo i v kombinaci Nezvratným osudem 3, byla nominována na Scream Queen Award 2007, kterou jí, nutno dodat oprávněně, vyfoukla Kate Beckinsale za Motel smrti.

Rok následující byl pro v její vzkvétající kariéru neméně důležitý. Nerozšířil sice její kolonku obsahující hlavní role, ale vedlejšákem v rebootu kultovní série o strastiplném životu Johna McClanea Smrtonosná past 4.0 se zase tolik vycházejících hvězd pochlubit nemůže. A není s podivem, že Mary byla pro roli Johnovy dcery Lucy, kterou v sérii vidíme vůbec poprvé, volbou povedenou, což si zopakovala i o pět let pozdějí již pátém, mnohem méně povedeném pokračování s podtitulem Opět v akci.

Vyprsit se může i díky druhému vedlejšáku roku 2007. On Quentin Tarantino rád ve svých filmech kombinuje charisma hereckých stálic s talenty různého věku a pohlaví, takže spolupráce s Kurtem Russellem, Rosario Dawson, Zoé Bell v minimalistickém talky thrilleru o šíleném pirátovi silnic Grindhouse: Auto zabiják byla pro ni zkušeností vítanou. Filmfanatic.cz tento stylový kousek vřele doporučuje a pro zajímavost poznamenává, že se jedná o již druhou hereckou spolupráci s hvězdným Kurtem Russellem (první ve zmiňovaném High Sky).

mew_02

I když tématicky se to do tohoto článku příliš nehodí, rád bych upozornil nejen všechny teenagery na úletovej snímek Scott Pilgrim proti zbytku světa z roku 2010, ve kterém se mladé hvězdy v čele s Michaelem Cerou a Mary Elizabeth Winstead potácejí od muzikálu přes romanťárnu až po komiksový výsměch na celé škále hodnocení, takže zábava (pro někoho v duchu až guilty pleasure) je zaručena.

O rok později přichází další z hlavních rolí v nejen hororáři bedlivě očekávaném a sledovaném trháku, remakeu ničeho menšího než Carpenterovy Věci, která nesla v dalším z dementních českých překladů podtitul Počátek. Filmfanatic.cz upřesňuje, že se o žádný počátek nejedná, protože scénáristických změn oproti původní, jen težko překonatelné, verzi je zde minimum. Zároveň ale dodává, že kritiky strhaný remake nepovažuje za nepodařený, jen prostě Věc je jedním z těch filmů, které zůstanou ve své originální verzi nepřekonány pravděpodobně navždy.

Thing, The

S Mary se rozloučíme vedlejšákem v ulítlé fantasy kombinující americkou historii s upíry. Abraham Lincoln: Lovec upírů z roku 2012 příliš slávy nesklidil, takže ho filmfanatic.cz uvádí jen ze slušnosti a nazapomíná upozornit na nekončící talent Mary Elizabeth Winstead, která od roku 2013 věnuje své usilí taky pěvecké kariéře v duu Got a Girl, které má na světě už i první album (k poslechu zde).

Nezbývá než přidat lákadlo na příště. To bude opravdu velké, protože objektem filmfanaticova zájmu bude ta, o níž snili všichni muži i lesby Hollywoodu, současná manželka Johnnyho Deppa – Amber Heard!

 

Článek přichystal S. Quentin QUALE

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku