Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | bakeero

Recenze: Europa Report – po delší době znovu uvěřitelná sci-fi

Styl tzv. “found footage” filmů, které si hrají s tím, že mají zobrazovat nalezené autentické záznamy, se aplikuje především na horory. Europa Report ale tento postup zdařile přenáší do žánru sci-fi. Po relativně nedávném Apollu 18 (2011) tu tedy znovu máme záběry z vesmírné expedice po naší sluneční soustavě. Tentokráte k Jupiterovu šestému měsíci – Europě.

Povrch Europy je tvořen souvislou vrstvou ledu. Podle věděckých hypotéz se pod touto ledovou vrstvou nachází kapalný oceán a v něm snad i vhodné podmínky pro primitivní mimozemský život. A právě tuto teorii se vypraví prověřit členové mezinárodní posádky, jejíž misi budeme sledovat pomocí záběrů ze všech možných kamer umístěných ve vesmírné lodi.

Film je vyprávěn pomocí řady flashbacků a jejich hromaděním postupně odkrýváme vztahy mezi jednotlivými členy posádky. Nutno však poznamenat, že nijak do hloubky se nedostaneme. Kvůli tomu si mezi posádkou jen těžko najdete svého oblíbence, popř. hlavního hrdinu, ale jeho absence alespoň zaručuje neustálý pocit napětí z toho, že každý člen posádky je postradatelný a žádný se nemusí dočkat konce filmu.

Akčních scén se tu prakticky nedočkáte, ale zato se můžete těšit na hutné budování atmosféry a uvěřitelné postavy. Nikdo se tu nechová nelogicky a nikdo tu zbytečně neriskuje. I přesto budete plni napětí, co parta vědců zjistí, co odhalí kamery a co se skrývá za další ledovou krou. Europa Report nabízí vědeckou sci-fi o vesmírné cestě a zkoumání cizího ledového světa. Nepotřebuje k tomu akční scény s krvelačnými monstry, ale i přesto vás dokáže udržet v neustálém očekávání.

6/7
Europa Report nabízí civilní sci-fi, sázející především na atmosféru a uvěřitelné postavy. Pokud vám tento přístup sedí, neváhejte.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Europa Report – po delší době znovu uvěřitelná sci-fi

Europa Report

Sci-Fi / Thriller
USA, 2013, 90 min

Režie: Sebastián Cordero
Scénář: Philip Gelatt
Kamera: Enrique Chediak
Hudba: Bear McCreary
Hrají: Michael Nyqvist, Sharlto Copley, Embeth Davidtz, Christian Camargo, Daniel Wu, Anamaria Marinca, Karolina Wydra, Isiah Whitlock Jr., Dan Fogler

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku