Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | bakeero

Recenze: Gravitace – hluboký vesmír nad námi (IMAX3D)

George Clooney je ostřílený astronaut na své poslední misi. Sandra Bullock je doktorka která je na oběžné dráze poprvé. A pak se potvrdí Clooneyho neblahé tušení ohledně téhle mise…

Ve filmu je jen minimálně využíván střih, takže počítejte se skutečně dlouhými záběry. V Gravitaci je průměrná délka jedné scény zhruba 45 vteřin, což je několikanásobně více, než v běžném filmu. Ale díky mistrovsky vystavěné choreografii záběrů i nápaditým obletům vás to rozhodně nebude rušit. Dokonce bych se vsadil, že většina diváků si toho ani nevšimne. Tak brilantně a s takovou důmyslností jsou jednotlivé scény promyšleny.

Dalším zajímavým prvkem filmu je to, že vesmír je konečně vzduchoprázdný. To znamená, že v něm neuslyšíte žádné zvuky. Jen ty které se nesou skafandry kosmonautů. Rozhodně tím ale nepřijdete o veškeré zvukové efekty jako takové. Jenom prostě nepočítejte s přepálenými decibely. Všechno je zkrátka přiblížené realitě a působí to zatraceně dobře. Konečně se dočkáme také „realisticky“ tiché exploze ve vesmíru. A musím přiznat, že od výbuchu Hvězdy smrti to byl asi ten nejpůsobivější, co jsem na filmovém plátně viděl.

Hodně příjemné je také režisérovo pomrknutí na diváka zhruba v půlce filmu; Cuarón sám ví, jak už se od reality pomalu, ale nezadržitelně vzdaluje. Stejně nezadržitelně, jako v úvodní scéně Sandra Bullock od raketoplánu. Cíleně pak použije scénu, kterou tenhle odklon ještě umocní a posadí tím film tak trochu do zajetých kolejí klasických blockbusterů. My mu to naoko máme trochu za zlé, jenže přiznejme si; vlastně jsme za to rádi, protože na obou hlavních hrdinech nám záleží a chceme jejich přežití. Byť i zásahem Clooney Ex Machina. Ale za pár vteřin ouha! Můžeme se chytnout za nos, jak jsme na to režisérovi skočili. Ten jako by nám poslal vzkaz v lahvi; jasně, už to není 100% realita, ale nepojedeme úplně podle šablon. Bravo této nevyřčené komunikaci!

Na závěr bych dodal, že film rozhodně MUSÍTE vidět ve 3D. A nejlépe rovnou v IMAXu, kde vás nekonečnost vesmíru, jenž se rozprostírá „jen“ 600km nad našimi hlavami, dokonale pohltí. Uvědomíte si tu majestátnost kosmu, ze které jde strach, protože člověk je v jeho lůně pouhým malicherným nic.

6/7
Gravitace uchvátí dokonalou choreografií scén a v IMAX 3D navíc ohromující majestátností prázdnoty. Jak to bude fungovat ve 2D zatím netuším.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Gravitace – hluboký vesmír nad námi (IMAX3D)

Gravitace/ Gravity

Drama / Thriller / Sci-Fi
USA / Velká Británie, 2013, 90 min

Režie: Alfonso Cuarón
Scénář: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
Kamera: Emmanuel Lubezki
Hudba: Steven Price
Hrají: Sandra Bullock, George Clooney, Ed Harris, Paul Sharma, Amy Warren, Orto Ignatiussen, Basher Savage

 

 

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku