Filmy mimo mainstream
16.10.2013 | mancini

Recenze: Pain and Gain

Namakaný chlápci z posilovny, grilované ruce a ninjové unášející zbohatlíky už jsou samo o sobě ingrediencemi pro dokonalou krimi-komedii. Když se navíc tohle všechno šmrncne zmínkou, že jde o skutečný příběh a doplní retro stylem 90. let (svalovci v legínách a tílkách končících v půlce hrudníku!!), tak tak takový film prostě nemůže být krok vedle.

Pain and Gain natočil Michael Bay podle řádění tzv. Sun Gym gangu z roku 1995 a minimálně v prvních dvou třetinách filmu odvedl skvělou práci. Příběh začne pokulhávat až ke konci, kdy bizarní komedie odehrávající se kromě posilovny i ve skladu erotických pomůcek zvážní a začne jí docházet dech. Holt, ani nejnabušenější svalovec nedokáže posilovat donekončna.

Ale ze začátku je opravdu čemu se smát. Zejména “chemie” mezi hlavními postavami je vynikající. Mark Wahlberg, Dwayne Johnson a Antohny Mackie je zvládli na výbornou a předhánějí se nejen ve velikosti bicepsů ale i hláškování.

Příběh se točí kolem partičky z posilovny v Miami v čele s Wahlbergem. Jeho Daniel Lugo začne s kumpány unášet bohaté klienty a připravovat je o majetek. Jejich někdy až diletantský přístup ke kariéře zločinců je mnohdy k popukání. O to víc ale zamrazí zjištění, že spousta věcí se opravdu stala – grilování usekaných rukou, reklamace motorové pily, která se při rozřezávání mrtvol zasekla. A pravda je i to, že ani na několik pokusů (včetně přejetí autem) gang nedokázal zabít prvního uneseného.

Asi není třeba zdůrazňovat, že komediální nádech filmu pobouřil pozůstalé i přeživší oběti Lugova gangu. O morálním odkazu Bayova dílka tedy můžeme polemizovat, to však nic nemění na tom, že je to ze dvou třetin skvěle odvedená práce.

5/7
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Pain and Gain

Pot a krev / Pain & Gain

Komedie / Krimi / Thriller / Akční / Drama
USA, 2013, 130 min

Režie: Michael Bay
Scénář: Christopher Markus, Stephen McFeely
Kamera: Ben Seresin
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Ed Harris, Rebel Wilson, Tony Shalhoub, Anthony Mackie, Rob Corddry, Tony Plana, Bar Paly, Jeff Chase, Ken Jeong, Kurt Angle, Yolanthe Cabau, Peter Stormare, Keili Lefkovitz, Michael Rispoli, Vivi Pineda, Nikki Benz

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku