Filmy mimo mainstream
13.01.2014 | bakeero

Recenze: Maniak aneb úchylák hledá ženu

Maniak rozhodně není klasickým filmem, je to spíš takový experiment. Až na několik záběrů si totiž celým snímkem projdete pohledem z perspektivy očí masového vraha. Včetně samotných vražd a následného skalpování několika žen.

Ústředního antihrdinu hraje Elijah Wood a nutno poznamenat, že Frodo Pytlík do role slizského a už od pohledu úchylného zabijáka dokonale sedí. Tvůrci v čele s produkujícím Alexandrem Ajou se v tomhle zkrátka trefili do černého. Alexandra Aju budete nejspíš znát, coby režiséra Hor, co mají oči, Zrcadel a dalších poměrně ucházajících slasherů/hororů. Ještě se sluší dodat, že film je remakem stejnojmeného snímku z r. 1980.

O děj tu vůbec nejde. Zcela dle předpokladů se staneme svědky, nebo lépe řečeno – skrze oči vraha, spolupachateli, několika explicitních mordů a stačíme si prožít i milostný románek. Vraždy nejsou nijak přehnaně brutální, a tak mě daleko více znechucoval pohled na odřené ruce Froda Pytlíka, který si je po každé vraždě drhnul drátěnkou od krve až do krve.

Při vraždících scénách mi pak přišlo město až přehnaně opuštěné. Tipnul bych to na New York a prostě nevěřím tomu, že když tam bude holka několik minut pobíhat a křičet o pomoc, že jí ani nikdo neokřikne z okna. Tvůrci tím mohli poukázat na případnou lhostejnost dnešní společnosti, ale než tento morální klišoidní apel, tak to asi radši vážně tohle opuštěné město. Vrah má neuvěřitelné štěstí i v několika dalších situacích, takže je škoda, že tvůrci si nedali větší práci a nevypiplali jednotlivé scény. Ve výsledku nám totiž zůstane slasher, který není výjimečný ničím jiným, než právě tím, že se děje z pohledu samotného vraha.

3/7
Frodo Pytlík hledá ženu ve městě. Připojte se k reality show z prvního pohledu a zapomeňte na ní stejně rychle, jako na všechny ostatní.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: Maniak aneb úchylák hledá ženu

Maniak / Maniak

Horor / Thriller / Mysteriózní / Krimi
Francie / USA, 2012, 89 min

Režie: Franck Khalfoun
Scénář: Alexandre Aja, Grégory Levasseur, C.A. Rosenberg
Kamera: Maxime Alexandre
Hrají: Elijah Wood, Liane Balaban, America Olivo, Nora Arnezeder, Sammi Rotibi, Morgane Slemp, Genevieve Alexandra, Megan Duffy, Jan Broberg

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku