Filmy mimo mainstream
08.01.2014 | bakeero

Recenze: V zajetí démonů – Wan předvádí duchařinu roku

Guru současného hororu (alespoň za mořem) James Wan nám předhazuje stokrát viděný příběh o rodině, co se přistěhuje do prokletého domu. Ale stejně se u toho budete královsky bavit. O ději filmu jsem všechno podstatné napsal už v první větě, je to skutečně klasika; spokojená americká rodinka si najde nový dům, ale postupem času si musejí přiznat, že s ním něco není v pořádku. Najmou si tedy manžele Warrenovi (skutečné žijící postavy), kteří se zabývají paranormálními jevy, aby jim pomohli. Společně pak začnou odhalovat strašlivou minulost domu i původ děsů mezi jeho stěnami.

Duchařin už jsem viděl doopravdy nespočet, ale nepamatuju si, kdy naposled bych měl husinu naběhlou tak permanentně, jako právě tady. Atmosféra je budovaná vskutku brilantně. Nesází na prvoplánové lekačky, ale spíše si pohrává s vaší fantazií. Řekl bych dokonce, že scénou, kdy koukáte do tmavého rohu místnosti a někoho tam hledáte, vzdává James Wan divákovi i jeho představivosti poctu a definitivně ho tím přibírá na palubu nadpřirozena. Od této chvíle už vám začne postupně zhmotňovat své představy a vy se necháte unášet směrem k rozuzlení příběhu.

Nechybí tradiční duchařské rekvizity, které podporují fungování žánru; děti (pro jistotu hned 5), bouchání i vrzání dvěří, leknutí po znovurozsvícení sirky, temný zastavěný sklep i Wanova specialita – skřín/šatník. Prostě jak jsem zmínil na začátku; všechno jsme to viděli nesčetněkrát, možná tisíckrát, ale tady tomu všemu tvůrci věnovali tolik pozornosti a brousili timing jednotlivých scén k takové dokonalosti, že pro mě jde o jednoznačnou duchařinu roku.

6/7
James Wan potvrzuje, že v současnosti je králem zámořského hororu. Nepamatuju, kdy naposledy jsem měl husinu naběhlou tak permanentně.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
Recenze: V zajetí démonů – Wan předvádí duchařinu roku

V zajetí démonů / The Conjuring

Horor / Thriller / Životopisný
USA, 2013, 112 min

Režie: James Wan
Scénář: Chad Hayes, Carey Hayes
Hudba: Joseph Bishara, Mark Isham
Hrají: Vera Farmiga, Patrick Wilson, Ron Livingston, Lili Taylor, Shanley Caswell, Joey King, Hayley McFarland, Christy Johnson, Mackenzie Foy, John Brotherton, Steve Coulter

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku