Filmy mimo mainstream
04.11.2014 | bakeero

RECENZE: Cold in July – drsná i temná spravedlnost

Rok 1989, typický americký vidlákov. Místní sklenář Richard Dane zastřelí ve svém domě zloděje, díky čemuž ho mají všichni ve městě za hrdinu. Jemu samotnému i jeho rodině to ale způsobuje spíše psychické problémy. A aby toho nebylo málo, na pohřeb zastřeleného zloděje se dostaví jeho pomstychtivý tatík, který nejspíš hodlá srovnat účty.

Michael C. Hall je známý coby představitel seriálového Dextera. Tady si ale střihnul roli (skoro) zbabělce z lidu, který se bez vlastního přičinění začíná propadat do víru událostí. Během nich je postupně donucen dělat nehezké věci a také všechny zbylé postavy na scéně si ruku v ruce s ním projdou překvapivým vývojem.

Mrtvoly nejsou tím, kým se zdají být a Sam Shepard se z role pomstychtivého otce zastřeleného zloděje rázem mění v parťáka na cestě za odhalením pravdy. Z pomalu rozvíjeného dramatu se tak zhruba po 60 minutách stává drsný thriller. Ústřední dvojici záhy doplňuje ještě Don Johnson a trio westernových hrdinů může vyrazit zjednat spravedlnost.

Film se odehrává na konci osmdesátých let a jejich stylizace je perfektní. Kníry a účesy “vepředu byznys – vzadu párty” jsou pouze tím nejkřiklavějším důkazem doby. Nad těmito pozlátky ční především tempo i styl vyprávění, ale hlavně hudba. Ústřední motiv filmu jakoby doslova vypadnul z osmdesátek, je svým ujetým způsobem neskutečně boží a zaryje se vám do zvukovodů takovým způsobem, že ho odtud hezkých pár dní nedostanete. Vůbec bych se nebál srovnání se soundtrackem ke kultovnímu Drive. Tohle všechno pak dokonale graduje v závěrečném westernovém finále, kdy ústřední trojice vyráží potrestat zlo. Bez ohledu na pokrevnost.

Pro většinu diváků však bude největším nedostatkem filmu jeho tempo. V úvodu se tu opravdu nebudete bavit v tom pravém slova smyslu; akčními scénami se šetří, nejprve se dokonale seznamujeme s postavami. Jenže počkat si na závěrečnou přestřelku tohohle temného příběhu se skutečně vyplatí. Herecké výkony všech zúčastněných jsou brilantní a motivace jejich postav ta nejušlechtilejší; spravedlnost.

5/7
Drsní chlapi a (skoro) zbabělec z lidu společně zjednávají spravedlnost. Temná oldschoolová podívaná pro fajnšmekry.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Cold in July – drsná i temná spravedlnost

Cold in July

Drama / Thriller
USA / Francie, 2014, 110 min

Režie: Jim Mickle
Scénář: Jim Mickle, Nick Damici
Kamera: Ryan Samul
Hudba: Jeff Grace
Hrají: Michael C. Hall, Don Johnson, Sam Shepard, Vinessa Shaw, Nick Damici, Wyatt Russell, Kristin Griffith, Lanny Flaherty, Rosemary Howard, Zoe Hunter

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku