Filmy mimo mainstream
16.12.2014 | bakeero

RECENZE: Železná srdce – čtyři z tanku a Pitt

David Ayer si udělal jméno, jako autor hutných policejních dramat (Drsný časy, Street Kings, Patrola). Teď se ale s hereckou i produkční pomocí Brada Pitta vrhnul na válečnou látku. V tanku Sherman společně brázdí Německem.

Píše se rok 1945 a válka se chýlí ke konci. Spojenci to vědí, Němci to vědí, ale tahle hra se zkrátka musí dohrát až do hořkého konce. Proto zařve ještě hodně lidí na obou stranách a v tomhle filmu na jejich umírání nebude příjemný pohled.

Brad Pitt velí tanku s přezdívkou Fury a se svou posádkou válčí už 3 roky. Což je vzhledem k technologické převaze německých Tygrů i dalších panzerů úctyhodný výkon. Jenže jeden z klíčových mužů posádky teď ztratil hlavu (doslova) a na jeho místo přichází absolutní zelenáč – pisálek Norman. Ten se teď ve vlastním zájmu, i v zájmu přežití celé posádky, bude muset hodně rychle proměnit ve válečnou mašinu.

Měl jsem trochu strach, abysme se nedočkali přehnaně filozofujícího dramatu s hromadou biblických citátů. A jak by taky ne, když Shia LaBeouf tu hraje postavu s přezdívkou Bible. Ale mé obavy se naštěstí nenaplnily. Z Bible se tu sice cituje, ale v únosné míře. Posádku pak tvoří samí zajímaví borci. Vyloženě kladným hrdinou je z nich ale asi jenom Pitt a zelenáč Norman. Co se týče akčních scén, tak ty jsou zvládnuté bravurně. I když v průběhu filmu oscilují od těch naprosto uvěřitelných, syrových až po styl PC stříleček, kdy davy nácků padají pod návalem těžkého olova.

Sem tam se překvapivě také zasmějete; vojenský humor posádky občas uhodí tankový pás na (německou) hlavičku. Jindy se zas stanete svědky psychologicky mistrně vypjaté scény. To když si Brad Pitt hodlá udělat vajíčka a chce si dát rodinnou večeři, pro kterou však nemají pochopení jeho kumpáni z tanku. Zkrátka takový rozklad lidské osobnosti vlivem války ala nedávný FFF Četa.

Škoda tedy, že film nakonec dospěje až k patosu, kterému se celou stopáž poměrně zdařile vyhýbal. Ale díky Pittovi, který v roli velitele prostě válí, nakonec tenhle heroický úděl přijmete vcelku bez problémů.

5/7
Zprvu autentické tankové drama, které se v závěru zvrtne ve střílečku ala Wolfenstein. Poctivá filmařina ale nezmizí ani pod hordami mrtvol.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Železná srdce – čtyři z tanku a Pitt

Železná srdce / Fury

Akční / Drama / Válečný
USA, 2014, 135 min

Režie: David Ayer
Scénář: David Ayer
Kamera: Roman Vasyanov
Hudba: Steven Price
Hrají: Brad Pitt, Logan Lerman, Shia LaBeouf, Jon Bernthal, Scott Eastwood, Jason Isaacs, Michael Peña, Jim Parrack, Brad William Henke, Lee Asquith-Coe, Mark Badham, Kevin Vance, Alicia von Rittberg, Christina Ulfsparre, Anamaria Marinca, Eugenia Kuzmina

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku