Filmy mimo mainstream
21.02.2015 | bakeero

RECENZE: Leviathan – sám proti všem russian style

Ruské filmy u nás nejsou příliš známé, takže když už se naskytla příležitost nějaký takový zrecenzovat, neváhal jsem. Musím navíc přiznat, že moje osobní zkušenosti s ruskou kinematografií jsou více než dobré. Ani jednou jsem takříkajíc nešlápnul vedle. Dokonce si troufnu tvrdit, že jsem vždycky dostal nadprůměrnou podívanou, kterou bych s klidem doporučil. Jak si tedy vedl Leviathan?

Film je o boji tvrdohlavého Kolji, který se odmítá podřídit zlovůli místního starosty i lokálních úřadů. Na jeho pozemku má totiž vyrůst nákupní centrum nebo nějaká podobná stavba, jenž by vhodně posloužila jako nástroj k utrácení rublů z obecní kasy. Má ale jedinec šanci proti úřednímu molochu, zlovůli mocných a mafiánským praktikám pohlavárů spolčených snad se všemi mocnými?

Sólista toho příliš nezmůže, takže Kolja si na pomoc do zapadlého městečka kdesi na pobřeží Severního moře zavolá kamaráda z dětství, toho času moskevského právníka, Dimitrije. Společně se snaží dostat na kobylku vypasenému starostovi a zdá se, že jsou na dobré cestě zvrátit rozhodnutí o vyvlastnění Koljova pozemku.

Jenže v jednotě je síla. A jestliže se tohohle rčení nedrží jedna strana, ta druhá ho naopak bezezbytku využije, aby prosadila svou. Postupem času tak Kolja čelí sílícímu tlaku a propadá se hloubš a hloubš do bezradného boje. Zabředává do marastu a nevyhnutelný konec už se na obzoru nebezpečně přibližuje.

Nečekejte americkou katarzi ve stylu “Kolja vezme do rukou kalašnikův automat a se starostou i všemi zkorumpovanými úředníky si to vyřídí sám”. Tohle je špinavá realita, kterou známe třeba z Černých ovcí. Není nepodobná té české. Ale tady se samozřejmě všechno děje v ruském měřítku. Russian style, takže počítejte, že tvůrci vám naservírují hodně silnou kávu.

Leviathan prostě není optimistickým filmem. Je to studie toho, kam až to při současném rozložení sil ve společnosti může dospět. Člověk si pak vzpomene na orwellovskou poučku, že největším symbolem demokracie je puška nad postelí každého farmáře. Jedině ta může vývoj událostí zvrátit. Alespoň na oko (za oko).

5/7
Postupná ztráta nadějí a marný boj s úřednicko-mafiánským molochem. Varovný prst, abysme to nenechali dojít až k naplnění ruského vzoru.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Leviathan – sám proti všem russian style

Leviatan / Leviafan / Левиафан

Drama
Rusko, 2014, 140 min

Režie: Andrej Zvjagincev
Scénář: Andrej Zvjagincev, Oleg Negin
Kamera: Michail Kričman
Hudba: Philip Glass
Hrají: Vladimir Vdovičenkov, Alexej Serebrjakov, Jelena Ljadova, Anna Ukolova, Alexej Rozin, Roman Maďanov, Kristina Pakarina, Sergey Pokhodaev, Valerij Griško

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku