Filmy mimo mainstream
14.05.2015 | bakeero

RECENZE: Skrytá vada – strach a hnus v L.A.

Režisér Paul Thomas Anderson má za sebou několik divácky ceněných filmů. Hříšné noci byly hodně fajn, Magnolii jsem sice já osobně příliš neholdoval, jenže Až na krev, to už byla trefa přímo do černého. Skrytá vada je ale filmem, který řadím ještě výš. Až na vrchol režisérovi filmografie. Předem však upozorňuji; je to hodně osobitý a zvláštní snímek. Pokud se vám ale líbil třeba takový Strach a hnus v las Vegas, přijdete si zaručeně na své.

Soukromý detektiv Larry “Doc” Sportelli (famózní Joaquin Phoenix) je takovým typickým příkladem bezstarostného prožitkáře, co si dny krátí hulením trávy a ujížděním si na vlastních myšlenkách. Jenže když za ním přijde bývalá přítelkyně Shasta s plánem na oloupení jejího miliardářského milence Mickeyho Z. Wolfmana, volnomyšlenkář neodolá a rozhodne se pomoct – i přes zjevná rizika.

Do ambiciózního plánu je navíc zapletená také miliardářova žena i její milenec, takže kolotoč intrik a polopravd se pomalu roztáčí a brzy nabírá takových otáček, že je prakticky nemožné z něj vyskočit. Do děje vstupuje místní policejní celebrita v úpadku poručík Christian “Bigfoot” Bjornsen (taktéž skvělý Josh Brolin), tajemná loď s ještě tajemnější minulostí a surrealistickým názvem Zlatý tesák, stejnojmenná zubařská organizace (ve skutečnosti zástěrka pro dokonalý drogový business plán), agenti FBI, drogový syndykát z Asie i tajný informátor Owen Wilson. Zkrátka, na diváka se to všechno hrne a dá to práci zůstat v obraze.

Ve všem tom zmatku pak můžete jenom hádat, co je skutečnost a co pouze drogový opar mlžící se v secesní křivce kolem pokroucené reality. Prostě jak jsem napsal na začátku; takový Strach a hnus v Las Vegas 21. století. A abysme tohle připodobnění náhodou neminuli, ukáže se dokonce i Benicio Del Toro, který po Savages znovu potvrzuje, že ulítlí psychotici mu herecky sedí asi nejvíce.

Inherent Vice rozhodně není divácký film. Není to film, u kterého vám na konci všechno dokonale zapadne (po jednom zhlédnutí tedy určitě ne). Je to ale film, který si vás získá svojí osobitou atmosférou a naprosto ojedinělým feelingem, jenž se vám zaryje pod kůži. Tedy za předpokladu, že máte rádi psychedelické odsýpání děje mixované s drogovými výjevy a multižánrový přístup, kde se komedie mísí s detektivkou i road movie.

Navrch dostanete famózní herecké výkony – vážně dobře, že Joaquin Phoenix se na herectví nadobro nevykašlal, jak se dlouho spekulovalo – a skvělou atmosféru doznívajících hippie časů 70. let v USA. Pro mně jeden z nejlepších filmů za poslední dobu a to i proto, protože takovýchhle kousků se moc netočí. Možná, že Skrytá vada časem dozraje dokonce na 7/7.

6/7
Skvělé herecké výkony kočírují tuhle psychedelickou jízdu na pomezí reality a drogového opojení až ke statusu novodobé (okamžité) klasiky.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Skrytá vada – strach a hnus v L.A.

Skrytá vada / Inherent Vice

Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, 2014, 149 min

Režie: Paul Thomas Anderson
Předloha: Thomas Pynchon (kniha)
Scénář: Paul Thomas Anderson
Kamera: Robert Elswit
Hudba: Jonny Greenwood
Hrají: Owen Wilson, Joaquin Phoenix, Benicio Del Toro, Reese Witherspoon, Josh Brolin, Jena Malone, Maya Rudolph, Jillian Bell, Martin Short, Katherine Waterston, Jeannie Berlin, Keith Jardine, Adeana Lane, Hong Chau, Amanda Maddox, Sasha Pieterse, Wilson Bethel, Eric Roberts, Timothy Simons, Yvette Yates, Sam Jaeger, Martin Donovan…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku