Filmy mimo mainstream
27.10.2016 | bakeero

RECENZE: Anthropoid – Heydrich musí zemřít

Reinhard Heydrich byl třetím nejvýše postaveným mužem v hierarchii Třetí říše. Nad ním byl jen Heinrich Himmler a Adolf Hitler. A tenhle nácek se stal v roce 1942 obětí atentátu odvážných československých parašutistů, kterým napomáhal domácí odboj. O ději filmu víme vše – respektive vědět bychom měli. Tentokrát se tedy nemusíme vyhýbat spoilerům.

Filmfanatic to ale vezme trochu z jiné strany. Děj nebude řešit vůbec a zaměří se čistě na filmové vyznění nejnovější adaptace událostí kolem atentátu na zastupujícího říšského protektora.

Britský režisér Sean Ellis (Metro Manila) chtěl tímto filmem světu přiblížit jednu kapitolu z dějin zapomenutého státečku uprostřed Evropy a daří se mu to celkem obstojným způsobem. Anglicky mluvící diváky sice může tahat za uši, že každá postava zní jiným dialektem – podle toho, jestli je to anglický nebo český herec, ale tenhle babylon bude rušit zážitek také nám. Angličanům prostě z úst česká jména ani názvy ulic nejdou. Je vidět, jak to pro ně bylo prakticky neřešitelné nebo řešitelné jen při spokojení se s určitým kompromisem. Na tenhle škraloup si ale za čas zvyknete, takže rozhodně nejde o nějakou zásadní chybu. Jen vám to prostě přijde líto.

Daleko víc vás bude mrzet celá první polovina filmu. Dočkáte se sice několika hezkých trikových pohledů na Prahu během 2. světové války (tramvaje na Václaváku), ale neubráníte se dojmu, že kamera se drží až příliš blízko hrdinům. Tím navozuje pocit, že vše se děje jen v několika málo uzavřených interiérech a celé to působí až nedůstojně laciným dojmem.

V téhle části filmu se zabýváme především mezilidskými vztahy a poznáváme, jaký to byl tenkrát v Protektorátu život. Škoda, že tvůrci si tu nevymysleli nějakou vypjatější chvilku, než tu v kavárně. Z atmosféry všudypřítomného strachu z prozrazení a nedůvěry bych si dokázal představit daleko hutnější scénu.

Trošku mdlejší první část naštěstí vyvažuje ta druhá – vojenská. Tam dojde k samotnému atentátu na Heydricha i boji v kostele Sv. Cyrila a Metoděje. V tu chvíli si film diváka získává nejvíc. Hrdinské činy tváří v tvář nepříteli a jeho nevyčíslitelné přesile i neodvratnému konci si prostě zaslouží respekt bez jakýchkoli náznaků pochybnosti.

Režisér si naštěstí odpustil přehnaný patos a zůstal věrný svému autentickému zachycení děje. I tak je ale vidět, že akční scény nebudou patřit mezi Ellisovi nejsilnější stránky – zpomalené záběry v klíčových chvílích přestřelky mám spojené spíše se současným (tápajícím) českým filmem, kdežto ve světě už tenhle postup dávno není trendy. Paradoxně nejlepší jsou pak přestřelky v místech, kde režisér evidentně opisoval od tvůrců Atentátu. Asi si ho zopakuji, abych ho ocenil s patřičným časovým odstupem.

Herecky není filmu co vytknout, i když nikdo vyloženě nekoncertuje. Každopádně nejpevněji drží opratě své role Cillian Murphy, který je suverénní stejně jako jeho postava Josefa Gabčíka. Z českých tváří nejpříjemněji překvapil Václav neužil ml. a ve své miniroli také Ondřej Malý (při scéně výslechu nelze nevzpomenout na jeho roli v Poutech).

Ve výsledku je Anthropoid lehce nadprůměrným válečným snímkem, který světu dobře představuje významnou kapitolu našich válečných dějin. Možná mu to svědčí víc, než akčnější poloha, ve které jsme ho nejspíš trochu čekal. Zklamaný jsem ale rozhodně nebyl. Jde o důstojnou podívanou v té nejvyšší řemeslné kvalitě, na kterou by u nás bez koprodukce nikdo nedosáhl.

5/7
Ryze válečný film. Nejde o úplnou pecku, ale kéž bychom dokázali našim hrdinům vzdávat hold takovýmto způsobem i bez cizí (filmařské) pomoci.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Anthropoid – Heydrich musí zemřít

Anthropoid

Historický / Thriller / Válečný / Životopisný
Velká Británie / Česko / Francie, 2016, 121 min

Režie: Sean Ellis
Scénář: Sean Ellis, Anthony Frewin
Kamera: Sean Ellis
Hudba: Robin Foster
Hrají: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Aňa Geislerová, Toby Jones, Harry Lloyd, Alena Mihulová, Sam Keeley, Jan Budař, Ondřej Malý, Mish Boyko, Martin Hofmann, Václav Neužil ml., Bill Milner, Marcin Dorociński, Brian Caspe, Detlef Bothe, Karel Heřmánek ml., Pavel Řezníček, Jiří Šimek, Patrick Kalupa, Igor Bareš…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku