Filmy mimo mainstream
23.07.2017 | bakeero

RECENZE: Volyň – mí sousedé zabijáci

Na severozápadní Ukrajině leží oblast zvaná Volyň, kde na přelomu 19. a 20. století žila také početná skupina českých přistěhovalců. Hlavními národnostmi tu ale byli Ukrajinci a Poláci. A právě o jejich nesnadném soužití za druhé světové války vypráví stejnojmenný film Volyň.

Polský snímek má přes dvě hodiny a hlavně v úvodu se poměrně vleče. Divák musí sledovat místní zvyky, pěvy i tance a poměrně snadno tak může nabýt dojmu, že sleduje muzikál. Ale všechna tahle vata se zúročí v poslední části filmu, kdy dojde na opravdu explicitní podívanou.

Nečekejte válečný film v tom smyslu, že dojde na epické bitky nebo dokonce akční scény. Tohle je spíše sociální rozborka toho, jaké motivy vedly k tomu, že se mezi sebou začali masakrovat sousedé, kteří spolu ještě před válkou uzavírali sňatky a chodili spolu na pivo.

Z řemeslného hlediska není Polákům co vytknout; znovu dokazují, že umí natočit kvalitní evropský velkofilm a znovu nám tím dávají na zadek. Trochu na škodu může být snad jen jakási překombinovanost postav, kdy jsem se místy docela ztrácel v tom, kdo je kdo, protože jakmile si jeden z hrdinů nechá narůst knír, je k nerozeznání podobný jinému a podobně. Ale po chvilce vše zapadne, takže na konci máte ucelený přehled o všem, co se na plátně stalo.

Nejpůsobivější částí filmu a tím, co žene jeho hodnocení vzhůru, je ale bezesporu již zmiňovaná poslední část. V ní dojde na brutální krvavá jatka a kamera před nimi neuhýbá, takže otrlý divák dostane velice vydatnou porci krve, masa i šlach. Z některých scén vám opravdu nebude dobře, protože na Volyni se tenkrát nepárali třeba ani s dětmi nebo s těhotnými ženami.

Až se člověku nechce věřit, co všechno si mezi sebou sousedé dokáží udělat. Určitě vás v tu chvíli napadne vynášet nad všemi těmi krvelačnými národy příkré soudy, ale uvědomme si, že něco podobného se dělo také u nás. Sudety by mohly vyprávět. Takže si Volyň vychutnejte spíše jako univerzální vztyčený prst o tom, že válka dostává z některých lidí opravdu to nejhorší.

5/7
Cesta k vysoce explicitnímu závěru může být pro některé diváky až příliš zdlouhavá, ale rozhodně stojí za to.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Volyň – mí sousedé zabijáci

Volyň / Wołyń / Hatred

Drama / Historický / Válečný
Polsko, 2016, 150 min

Režie: Wojciech Smarzowski
Scénář: Wojciech Smarzowski
Kamera: Piotr Sobociński Jr.
Hudba: Mikołaj Trzaska
Hrají: Michalina Łabacz, Arkadiusz Jakubik, Jacek Braciak, Tomasz Sapryk, Izabela Kuna, Kinga Preis, Jarosław Gruda, Wojciech Zieliński, Lech Dyblik, Gabriela Muskała, Zacharjasz Muszyński, Jerzy Rogalski, Janusz Chabior, Magda Celówna, Ireneusz Czop, Bohdan Graczyk, Anna Grzeszczak, Mateusz Janicki, Eryk Lubos, Piotr Nowak…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku