Filmy mimo mainstream
09.07.2017 | bakeero

RETRORECENZE: Paco – stroj smrti – italský Terminátor

Italský hřebec Rocky Balboa měl v osmdesátkách svůj kybernetický protějšek. Italský Terminátor se jmenoval Paco Queruak a do tehdejšího Československa dorazil v analogové ilegalitě. Na xkrát překopírované VHSce s nápisem Paco – stroj smrti.

Filmfanatic tento týden poodhalil hříchy svého mládí a rozpomínal se na ty největší guilty pleasure, nad kterými mladší ročníky mohou jen nevěřícně kroutit hlavou a zvedat obočí. Pomyslným vrcholem a zároveň třešničkou na osmdesátkovém dortu jsem zvolil právě tuhle italskou alternaci Terminátora – vím, že si zahrávám, ale Chuck Norris promine.

V blízké budoucnosti jsou rozsáhlé oblasti planety zužovány ekologickými katastrofami. Proti dalšímu znečišťování vystupuje reverend Mosely, který se tím pádem stává nepohodlným. Turner, šéf jedné z obřích korporací, ho chce nechat odstranit a vyšle proto Paca. Jednoho z prvních kyborgů, které ve svých laboratořích vyvíjí. Jenže bývalý voják Paco v sobě najde poslední zbytky lidskosti a reverenda pouze zraní. Teď jsou mu v patách policisté i Turnerovi zabijáci…

Příběh je prakticky esencí osmdesátkových akčňáren; na kost zjednodušená zápletka. Žádné komplikace, žádná omáčka. Dokonce ani knedlíky. Jen kus akčního masa na bílém filmovém talíři. Exteriéry jsou až směšné – točilo se nejspíš jenom v jedné opuštěné továrně, na ranči, v motorestu a na přilehlých silnicích. Herecký ansámbl taky není nejširší. Alespoň minutovou stopáž dostane maximálně 10 postav, zkrátka pohodička – tohle si nejspíš Taliáni natočili v Americe během dovolené. A vsadil bych se, že za běžného provozu.

Nedílnou součástí každého osmdesátkového guilty pleasure je samozřejmě také patřičně chytlavý disco-syntetizátorový hudební doprovod a ten nechybí ani tady. Vsadím se, že po několika málo posleších ho nedostanete z hlavy minimálně pár dalších dnů, takže na odkaz klikejte pouze na vlastní nebezpečí.

2/7
Italská variace na Terminátora. Skromná tak, že je to vlastně jen předražený videoklip k chytlavému disco-syntetizátorovému soundtracku.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RETRORECENZE: Paco – stroj smrti – italský Terminátor

Paco – stroj smrti / Vendetta dal futuro

Akční / Sci-Fi
Itálie, 1986, 94 min

Režie: Sergio Martino
Scénář: Dardano Sacchetti, John Crowther
Kamera: Giancarlo Ferrando
Hudba: Claudio Simonetti
Hrají: Daniel Greene, Janet Agren, Claudio Cassinelli, George Eastman, John Saxon, Darwyn Swalve, Donald O’Brien, Ted Rusoff, Franco Fantasia…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku