Filmy mimo mainstream
27.09.2017 | bakeero

RECENZE: Shot Caller – další nevinnej za mřížema

Vězeňské filmy nikdy nepatřily mezi blocbusterovou látku. Vykoupení z věznice Shawshank se sice řadí k vůbec nejlepším filmům všech dob, ale zkuste si vzpomenout na nějaký další nadprůměrný snímek z tohohle prostředí. Přitom Filmfanatic má zkušenost, že právě exkurze za mříže zhusta nabízí vysoce nadstandardní podívanou. A stejným případem je i Shot Caller.

V poslední době se do kriminálu – alespoň toho filmového – dostávají “obyčejní lidé”, které za mříže dostane nešťastná shoda okolností. Stejně tomu je také u Jacoba Hartona, jenž býval úspěšným obchodníkem, ale kvůli nehodě, kterou způsobil pod vlivem alkoholu, se teď dostává mezi nejtěžší zločince. Aby přežil a udržel si naději znovu se vrátit ke své rodině, musí se stát členem árijského bratrstva.

Znalci dozajista vědí, že v kriminále se kastuje podle rasy, takže i když všem těm žvástům o nadřazenosti bílých Jacob nevěří, z čistě pragmatických důvodů se postupně zapojuje do fungování bratrstva a stoupá jeho hierarchií. A díky svojí inteligenci takřka až na vrchol, což s sebou přináší nejen výhody, ale také další a další zodpovědnosti i úkoly. Zdá se, že z tohohle kolotoče už nejde seskočit.

Film je protkaný řadou flashbacků, které nám postupně odkrývají Jacobovi motivy a zároveň posouvají děj kupředu. Pravda je, že některé věci se zdají trochu moc přitažené za vlasy, ale v rámci logiky celého filmu alespoň hájí konzistentní postoj, takže to všechno drží pohromadě a divák filmu prostě a jednoduše věří. Atmosféra je drsná, stejně jako postavy a to je jednoznačně největší plus. Erkový rating byl využit velmi povedeně.

Shot Caller je malým filmem, který ale dokáže způsobit velký dopad. Opravdu jsem přesvědčen, že vás dostane podobně, jako třeba Zločinec (Felon, 2008). Nečekejte žádné Vykoupení, ale pořádně drsnou a špinavou sondu do zničeného života jednoho obyčejného obchodníčka, co skončil za mřížemi.

5/7
Další povedená exkurze za mříže. V hlavní roli znovu obyčejný chlapík od rodiny, co se musí hodně pochlapit, aby přežil.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Shot Caller – další nevinnej za mřížema

Shot Caller

Drama / Krimi / Thriller
USA, 2017, 121 min

Režie: Ric Roman Waugh
Scénář: Ric Roman Waugh
Kamera: Dana Gonzales
Hudba: Antonio Pinto
Hrají: Nikolaj Coster-Waldau, Jon Bernthal, Lake Bell, Omari Hardwick, Michael Landes, Jeffrey Donovan, Benjamin Bratt, Emory Cohen, Jessy Schram, Holt McCallany, Juan Pablo Raba, Matt Gerald, Chris Browning, Evan Jones, Max Greenfield, Sarah Minnich, Keith Jardine, Dylan Kenin, Brendan Kelly, J. Nathan Simmons, Cru Ennis…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku