Filmy mimo mainstream
29.10.2017 | bakeero

RECENZE: Barry Seal: Nebeský gauner – Tom Cruise to za kniplem pořád umí

Filmfanatic už to zmiňoval několikrát a stojí si za tím i dnes; Tom Cruise může být fanatickým scientistou, ale nikdo mu nemůže upřít, že patří mezi historicky největší stálice hollywoodského nebe. Tenhle boreček se totiž drží na vrcholu už přes 30 let!

Barry Seal je pilot u dopravní společnosti, ale jeho práce se mu stala nudnou rutinou. Sice si občas přivydělá bokem, když do USA propašuje zakázané kubánské doutníky, jenže jakmile dostane laso od CIA, neváhá ani chvíli. Začne lítat pro strýčka Sama, ale ani ten nakonec neplatí tak, jak by si nebeský gauner představoval, takže si k tomuhle kšeftu přibere ještě další klienty. Třeba i kolumbijský drogový kartel, ve kterém nechybí slovutný Pablo Escobar. Film se totiž odehrává na přelomu 70. a 80. let.

Jde to hodně příjemné retro. Včetně hrubého zrna kamery, promluv do VHS nebo analogových odposlechů, co se nahrávají na pásky. Dějově film doslova letí na hranici trysku a vy budete mít pocit, že jste s Cruisovou postavou skutečně prožili minimálně dekádu. Což je u tohoto typu filmu ukazatel dobře odvedené práce.

Částečně bych Barry Seala přirovnal k Donnie Brascovi. Také tady se toho totiž na plátně děje opravdu hodně a vsadím se, že místy budete tápat, pro koho to teď gauner oblak zrovna pracuje. Pamětníky potěší i drobná pomrknutí a odkazy na první Cruiseův opravdový hit Top Gun. Jenže vlastně celou stopáž budete mít pocit, že tohle už jste někde viděli. Což je v tomto případě plus, protože Barry Seal je volnomyšlenkářský pohodář, co si vás prostě a jednoduše získá. Cruise si zkrátka na plátně blbne a vy si rádi zablbnete s ním.

5/7
Hodně příjemná retro jednohubka. Od dob Top Gunu máte snad poprvé možnost svěřit se leteckým schopnostem Toma Cruise. Neváhejte!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Barry Seal: Nebeský gauner – Tom Cruise to za kniplem pořád umí

Barry Seal: Nebeský gauner / American Made

Krimi / Thriller / Životopisný
USA, 2017, 114 min

Režie: Doug Liman
Scénář: Gary Spinelli
Kamera: César Charlone
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Jayma Mays, Sarah Wright, Jesse Plemons, Connor Trinneer, E. Roger Mitchell, Sharon Conley, Jayson Warner Smith, Lola Kirke, Caleb Landry Jones, Benito Martinez, Mauricio Mejía, Shaker Sangam, Juan Gaspard, Lara Grice, David Silverman, Mike Pniewski, Alejandro Edda, Jonathan Yaskoff, Courtney Lakin…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku