Filmy mimo mainstream
07.10.2017 | bakeero

RECENZE: Joe – americký sen naruby

Nicolas Cage býval jednou z největších hollywoodských hvězd. A nebýval to špatný herec. V současnosti je ale zhruba na úrovni Stevena Seagala, který své produkce točí v Rumunsku a podobně exotických destinacích. Exotických pro Američany. Tenhle fakt zamrzí o to víc, když se Cage občas probere z letargie a předvede, že hrát pořád umí. Což je příklad filmu Joe.

Joe je dobrácký chlapík, který šéfuje svojí pracovní partičce v zapadlé díře uprostřed lesů kdesi na jihu USA. Jeho smysl pro spravedlnost ho už několikrát dostal do křížku se zákonem a bývalý trestanec se teď snaží držet od problémů co nejdál. Jenže uprostřed komunity životních ztroskotanců naráží na nespravedlnost světa až příliš často. Když se u něj o práci přihlásí teenager Garry, věci se zkomplikují ještě víc.

Garryho otec je beznadějný alkoholik a tenhle démon sžírá celou rodinu – v násilnickém područí jsou totiž také matka a sestra. Joe ale vidí, že Garry je schopný kluk, co by se mohl odrazit k lepší budoucnosti a mezi oběma vznikne silné pouto. Vše vygraduje až do situace, kdy Joe musí Garryho ochránit způsobem, který by mohl znamenat, že se dostane zpátky do vězení.

Mezi oběma hlavními hrdiny funguje skvělá chemie. Cage je ve své roli strhaného dobráka a beznadějného nastolitele spravedlnosti s násilnickými sklony zcela uvěřitelný a vedle něj znovu excelujte mladé vydání Toma Hardyho Tye Sheridan (Detour, Bahno z Mississippi aj.). Pamatujte na Filmfanaticova slova; o tomhle klukovi ještě hodně uslyšíte!

Výborná je i atmosféra zapadákova, kde se americký sen tak úplně nepovedl a změnil se spíše v noční můru, ze které se nemůžete probrat. Po delší době nás tedy filmaři nevzali na exkurzi ze života vyšší třídy, ale protáhli nám huby ústa pěkně hnusným bahnem, za což jim ve výsledku patří dík. Znovu si totiž uvědomíme, že naše vlastní životy nejsou až tak zlé, jak by si někdo snažil namlouvat.

4/7
Velmi solidní mezigenerační film z amerického zapadákova, kde se americký sen tak úplně nepovedl.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Joe – americký sen naruby

Joe

Drama
USA, 2013, 112 min

Režie: David Gordon Green
Předloha: Larry Brown (kniha)
Scénář: Gary Hawkins
Kamera: Tim Orr
Hudba: Jeff McIlwain, David Wingo
Hrají: Nicolas Cage, Tye Sheridan, Gary Poulter, Ronnie Gene Blevins, Adriene Mishler, Heather Kafka, John Daws, Aj Wilson McPhaul, Jonny Mars, Sue Rock, Spiral Jackson, Lynette Walden, Brenda Isaacs Booth…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku