Filmy mimo mainstream
14.12.2017 | bakeero

RECENZE: Star Wars: Poslední z Jediů

Předloňský návrat největší filmové ságy všech dob se podle Filmfanatica vyvedl na jedničku. Jenže našli se i tací, pro které byla epizoda VII až příliš okatým klonem epizody IV. Ale právě těm se aktuální výprava do jedné předaleké galaxie bude líbit nejvíc. Osmé Star Wars jsou totiž oproti předchozímu dílu hodně odvážné a dokonce i dost nepředvídatelné.

Vkusný humor a nadsázka z předchozího dílu je místy doplněna až sebeparodickými scénami a v kontextu celkového pojetí je to jasná deklarace toho, že Star Wars hodlají ulovit další generaci diváků. Což neznamená, že se ti zkušenější budou nudit, ale tenhle nový svět už pro ně zkrátka bude trochu cizí. Ano, znovu se dočkáme celé řady odkazů na původní trilogii, jenže vedle toho se můžete těšit také na řadu twistů, které byste opravdu nečekali.

Nejednoznačnost hrdinů i antihrdinů vyzbrojuje Posledního z Jediů momentem překvapení a právě ten je jeho nejsilnější zbraní. Tou naopak nejslabší je absence záporáka formátu Dartha Vadera, což ale logicky vyplývá z oné nečitelnosti charakterů. Celou rekordní stopáž se tak budete vydávat na slepé uličky příběhu a následně se vracet, abyste si po každém dalším marném pokusu museli připustit, že scénáristé zkrátka odvedli dobrou práci.

Epizoda VIII je přesně taková, jaká měla být. Rozvíjí universum z předchozího dílu novým směrem. Takovým, jaký by čekal opravdu jen málokdo. Staré charaktery jsou postupně upozaďovány, mýty i legendy se boří a do popředí se derou noví hrdinové. Zaslouženě. Jsou to totiž oni, kdo je budoucí spásou i zatracením jedné předaleké galaxie, jejíž osudy nás asi nikdy nepřestanou fascinovat.

6/7
Noví hrdinové přebírají vládu nad galaxií! Star Wars si drží laťku zatraceně vysoko a zdá se, že ve finále se můžeme těšit na opravdu velké věci.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Star Wars: Poslední z Jediů

Star Wars: Poslední z Jediů / Star Wars: The Last Jedi

Akční / Dobrodružný / Fantasy / Sci-Fi

USA, 2017, 150 min

Režie: Rian Johnson
Scénář: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Hudba: John Williams
Hrají: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong’o, Laura Dern, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, Jimmy Vee, Peter Mayhew, Warwick Davis, Thanh Van Ngo, Crystal Clarke, Akshay Kumar, Andy Nyman…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku