Filmy mimo mainstream
21.11.2018 | bakeero

RECENZE: Kapitán – šaty dělají člověka

Do konce 2. světové války zbývají dva týdny a svobodník Willi Herold nachází na útěku z fronty uniformu kapitána Luftwafe. Okamžitě si ji obléká a přejímá manýry i vrtochy vysoké šarže. Brzy kolem sebe začíná hromadit další ztracené i zběhlé vojáky a coby jejich sebevědomý velitel se vydává vstříc krvavé jízdě hroutící se Říší.

Režisér Robert Schwentke má za sebou spíše mainstreamové filmy jako například celkem povedenou akční komedii RED, a tak mě překvapilo, do jakého artu se to pustil. Kapitán je totiž ryze černobílým snímkem a tahle polní šeď mu rozhodně padne. Vykreslení doby bez barevných příkras je totiž více než odpovídající. Německo je doslova v rozkladu a každý už bojuje jen sám za sebe, o své vlastní přežití. Až na pár fanatických psychopatů, mezi které patří právě svobodník/kapitán Willi Herold.

Jak se vrství události, propadá se Herold stále hlouběji do role kapitána a opojen vlastní mocí, kterou ještě umocňuje smyšleným pověřením od samotného vůdce, ze sebe dostává to nejhorší. Staré moudro “dejte blbovi funcki, vymyslí lejstro” se tu kloubí s dalším příslovím o tom, že “šaty dělají člověka” a ve výsledku je z toho mrazivá studie, co s člověkem udělá, když mu do rukou spadne moc. Což je v tomto případě o to mrazivější, že film je podle skutečných událostí.

Kapitán má takřka dvě hodiny, ale nudit nestačí. Samotný závěr sice film malinko strhává v kabaretní tragikomedii, ale možná je to potřeba, aby člověk ustál předchozí silnou kávu. A ona ta kabaretní dekadence k celému tyjátru vlastně patří. Ve výsledku jsou zde obnaženy slabosti lidské mysli podobně jako ve filmu Experiment, který o podobném tématu referoval také velmi povedeně. Moc ve vlastních rukách zkrátka nedokáže ustát každý.

5/7
Skvělá sonda do psychologie člověka, který dostane do rukou moc. Navíc v atraktivním prostředí rozpadající se Říše.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Kapitán – šaty dělají člověka

Kapitán / Der Hauptmann

Drama / Historický

Německo / Polsko / Portugalsko / Francie, 2017, 118 min

Režie: Robert Schwentke
Scénář: Robert Schwentke
Kamera: Florian Ballhaus
Hudba: Martin Todsharow
Hrají: Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau, Bernd Hölscher, Waldemar Kobus, Alexander Fehling, Samuel Finzi, Wolfram Koch, Hendrik Arnst, Haymon Maria Buttinger, Blerim Destani, Marko Dyrlich, Rike Eckermann, Sascha Alexander Gersak, Britta Hammelstein, Jörn Hentschel, Alexander Hörbe, David Scheller, Harald Warmbrunn…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku