Filmy mimo mainstream
22.10.2019 | bakeero

RECENZE: Ve stínu měsíce – čas hraje pro vraha

Máte rádi filmy o cestování časem? Filmfanatic je miluje a třeba i proto, že nikdo nezná zákonitosti téhle cestovatelské horečky. Mohou vznikat paradoxy, které zničí samotný vesmír, ale taky se nemusí stát zhola nic. Kdo ví?! Pokud na tuhle premisu přistoupíte, můžete si filmy o cestování časem užívat stejně jako já. Tvůrcům tím totiž poskytnete neomezenou volnost, jak k tomuto tématu přistoupit a nastavit jeho zákonitosti.

SÉRIOVÝM VRAHEM V RŮZNÝCH ČASECH
Na Netflixu se rozhodli, že skrze chodby času budou pátrat po sériovém vrahovi, jenže jak už to v tomhle subžánru bývá; nic nebude tak jednoduché, jak se na první pohled může zdát. Začínáme ve Philadelphii roku 1988, kdy se policista v podání Boyda Holbrooka honí za sériovým vrahem, který své oběti usmrcuje záhadnou, poměrně brutální a rozhodně originální metodou – nechte se překvapit.

Dobová atmosféra osmdesátek je už tradičně skvělá a já si užívám, že tahle doba je momentálně “v kurzu”. Spravedlnost vraha dopadne a my se posouváme o 9 let kupředu, do roku 1997, kdy se vraždy ve stejném stylu objevují znovu. Jenže jak je to možné?

Film vsází ve své zhruba první polovině na tajemnou notu a ta mu jednoznačně svědčí. Divák tuší, že nahánět vraha skrze chodby času nebude snadný oříšek, ale ani s touhle nápovědou se mu nedaří záhadu rozluštit. S přibývající stopáží a dalšími časovými rovinami samozřejmě dochází k vyjasňování situace, ale film tím bohužel ztrácí něco ze svého kouzla.

THRILLEROVÁ LINKA VÍTĚZÍ NAD SCI-FI
Kamera i celý vizuál působí skvěle, takže v tomhle smyslu není snímku co vytknout. Nedostatky tak spočívají především ve zmiňované druhé části, kdy se na scénu dostává prvek sci-fi a pozornému divákovi prozradí pointu možná o chloupek dříve, než by se zamlouvalo. Tohle zkrátka chtělo ještě lépe vypilovat a mohli jsme tu mít nenápadný klenot žánru.

Nicméně i tak jde o velice sympatickou podívanou o tématu cestování časem. Retro atmosféru jednotlivých časových rovin zdařile podporuje chytlavý soundtrack (ano, syntetizátory znovu na scéně!), což dává dokonalý smysl, když víte, že režisér má na svědomí povedenou Pachuť pomsty. Zápletka je poměrně originální, takže i když to není 100% požitek, na pár dnů dodá vašim mozkovým buňkám potravu k přemýšlení a Filmfanatic doporučuje.

5/7
Lehce nadhodnotím, protože originální filmy o cestování časem si zaslouží speciální přístup.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Ve stínu měsíce – čas hraje pro vraha

Ve stínu měsíce / In the Shadow of the Moon

Thriller

USA, 2019, 115 min

Režie: Jim Mickle
Scénář: Gregory Weidman, Geoffrey Tock
Kamera: David Lanzenberg
Hudba: Jeff Grace
Hrají: Boyd Holbrook, Michael C. Hall, Bokeem Woodbine, Cleopatra Coleman, Sarah Dugdale, Billy Otis, Juan Carlos Velis, Martha Girvin, Julia Knope, Gabrielle Graham…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku