Filmy mimo mainstream
16.01.2015 | bakeero

SERIÁL: Newsroom (1. série)

V televizi se to poslední roky doslova hemží skvělými seriály. Ambicióznější a (na diváka) náročnější projekty se zkrátka už dávno přesunuly ze stříbrného plátna na televizní obrazovku. The Newsroom je přesně takovým případem; seriál o tom, jak si v jedné zpravodajské redakci řekli, že dost bylo novinařiny na zakázku davu. Hodili sledovanost za hlavu a začali dělat poctivou novinařinu, aby naplnili poslání všech svědomitých zpravodajců. Totiž vychovat svědomité a informované voliče.

Že vám to zní až příliš pohádkově? Ano, Newsroom tak občas zapůsobí, ale věřte mi, že jakmile s touhle partou poplujete na jedné lodi, budete jí fandit a sdílet s ní tyhle idealistické názory. V hlavní roli šéfa zpravodajství exceluje Jeff Daniels a vy byste si určitě nevzpomněli, že tohle je jeden z blbých a blbějších. Coby šéf se nebojí chopit kormidla, ani v ten pravý okamžik položit hlavu na špalek za svůj tým. Skutečný lídr!

Seriál je sice fikcí, ale v některých epizodách se dotýká i skutečných témat, která v nedávné době plnila zpravodajství po celém světě (tedy i u nás). Ke konci série už se ale v redakci začnou objevovat mráčky. Majitel stanice zkrátka nemá pochopení, když se objektivně a pravdivě informuje o záležitostech, které by rád nechal pod pokličkou. Ideály tak naráží na realitu a my se můžeme těšit, jak s touhle výzvou parta z Newsroomu naloží.

Když si přečtete řádky výše, asi se pak nemůžete divit tomu, že tenhle seriál u nás žádná televize nevysílá (HBO totiž není televize ;-) ). Vystavil by totiž hodně ostré zrcadlo všem zpravodajským relacím v republice a někdo by si možná mohl uvědomit, že do hlavního zpravodajství skutečně nepatří baby pod kořenem ani zmrzlá voda.

7/7
Novinařina jak má být! Bez kompromisů a ohledů na sledovanost. Možná až příliš idealistické, ale nejspíš právě proto tak chytlavé.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Newsroom (1. série)

Newsroom / The Newsroom
(TV seriál)

Drama
USA, 2012, 19×60 min

Režie: Alan Poul, Greg Mottola, Lesli Linka Glatter…
Scénář: Aaron Sorkin, Paul Redford, Amy Rice
Kamera: Barry Ackroyd
Hudba: Alex Wurman, Johnny Klimek, Thomas Newman
Hrají: Margaret Judson, Jeff Daniels, Emily Mortimer, Alison Pill, John Gallagher Jr., Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Sam Waterston, Chris Chalk, Adina Porter, Wynn Everett, Chris Messina, David Harbour, Kelen Coleman, Jane Fonda, Chasty Ballesteros, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Grace Gummer, Hope Davis, Terry Crews…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku