Filmy mimo mainstream
17.03.2015 | mancini

SERIÁL: Friday Night Lights

Zatímco u nás fandíme Spartě, Slavii, nebo Baníku, tak za mořem se obrovskému zájmu těší vedle MLB, NBA a NFL pro nás dost nezvykle i školní soutěže. A právě o středoškolském týmu amerických fotbalistů z fiktivního texaského města Dillon je seriál Friday Night Lights.

První série začíná zraněním hvězdného quarterbacka Jasona Streeta, který po srážce při úvodním utkání sezony od pasu dolů ochrne. Následně sledujeme cestu oslabeného týmu sezonou a samozřejmě i soukromé příběhy hráčů, jejich rodin, trenérů a dalších obyvatel města, kde se každý pátek večer zastavuje život, protože hrají místní Panthers. Odtud název Friday Night Lights.

Některé dějové linky si nezadají s legendárním Beverly Hills 90210 a nechybí ani tradiční americké stereotypy a klišé v podobě férového a správňáckého trenéra, školní poradkyně, která nezlomí hůl ani nad nejhloupějším žákem i kdyby třikrát za sebou spolknul motyku, nebo drsný lamač dívčích srdcí. A samozřejmě – největší frajer je vždycky quarterback.

Něco ale přece jen FNL od klasických rodinných seriálů odlišuje. Je to právě sport, který je tenkou červenou linkou v pozadí všech příběhů a spojuje je do jednoho celku. Navíc pro našince jde o velmi zajímavý pohled do zákulisí amerického fotbalu na střední škole.

A ten si v ničem nezadá s tvrdým prostředím profesionálního sportu. Snad jen s tím rozdílem, že když by Cristiano Ronaldo dostal pětku z matematiky, tak by mu nehrozilo, že nebude v základu Realu Madrid :-) Na druhou stranu je v seriálu také krásně vidět, že velké hvězdy školního sportu to rozhodně s učením nepřehání.

Úkoly za ně dělají jiní a učitelský sbor to ve světle skvělých výsledků shovívavě přehlíží. Navíc hráče od prvních ročníků bez skrupulí a ohledů na pravidla loví skauti týmů z vysokých škol, takže přesná přihrávka, nebo tvrdá skládka jsou na úrovni dobře zvládnutých přijímaček.

Ale Amerika má prostě svůj fotbal ráda a na FNL je to vidět i když seriál často ukazuje i odvrácenou tvář školního sportu. Během pěti sezon se najde jen opravdu pár hluchých míst, navíc všichni herci do jednoho odvádí poctivé výkony a akční scény ze zápasů patří mezi špičku ve sportovních filmech a seriálech.

7/7
Americký fotbal je zvláštní sport, ale FNL ho i pro Evropana podávají ve skvělém balení. Nejlepší sportovní seriál, který ale není jen o sportu.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Friday Night Lights

Friday Night Lights (TV seriál)

Drama / Sportovní
USA, 2006, 76×60 min

Režie: Patrick R. Norris, Jeffrey Reiner, Peter Berg, Mark… (více)
Scénář: Jason Katims, Liz Heldens, John Zinman
Kamera: David Boyd
Hudba: W.G. Snuffy Walden
Hrají: Kyle Chandler, Connie Britton, Aimee Teegarden, Taylor Kitsch, Jesse Plemons, Zach Gilford, Maggie Wheeler, Aasha Davis, Minka Kelly, Kevin Rankin, Brea Grant, Alexandra Holden, Jana Kramer, Brett Cullen, Nicole Taylor, Kasey Stevens, Adrianne Palicki, Patrick J. Adams, Jae Head, Scott Porter, Benjamin Ciaramello, Ricky Smith…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku