Filmy mimo mainstream
26.04.2022 | bakeero

RECENZE: V.I.P. – špiónská hra o psychopata

Jihokorejská kinematografie patří (vedle polské) k Filmfanaticovým nejoblíbenějším. Láska začala po r. 2000, kdy jsem objevil, že nejlepší romantické filmy vznikají v Asii a nezřídka právě v jižní části Korejského poloostrova. Poté následovalo seznámení s tamními gangsterkami, válečnými a krimi filmy. Vše na té nejvyšší řemeslné úrovni, okořeněné korejskou osobitostí a nekompromisností.

SPLETENEC ZÁJMŮ
Snímek V.I.P. je parádním mixem špionážního thrilleru a krimi pátrání po masovém vrahovi. Dosud jsem nic takového neviděl, ale funguje to dokonale. Kim Gwang-il, syn vysoce postaveného severokorejského úředníka, je podezřelý ze spáchání sériových vražd. Se svými kumpány dezertuje ze Severní Koreje a následně řádí v Hongkongu a nyní v Soulu. Tam se po jeho stopě vydává detektiv Chae Edo, jenže Kim je zároveň v hledáčku jihokorejských zpravodajců, které vede agent Park Jae-hyuk. A do toho všeho začínají svůj interest o Kima projevovat také Spojené státy.

ŽÁDNÝ STRACH Z KRVE
Jihokorejci nejsou limitováni ratingy MPAA, takže jejich filmy jsou oproti americkým nesrovnatelně krvavější. Kamera neuhýbá ani před těmi nejtvrdšími záběry, čili počítejte s tím, že vražedné scény jsou náležitě explicitní. Pro někoho to může být až příliš, ale věřte mi, že Korejci vědí, co dělají. Zaručuji vám, že po úvodním běsnění zvrhlých maniaků budete každému z nich přát hodně pomalou a bolestivou smrt.

Ve filmu je dostatek překvapivých zvratů a na scénu se vracejí i postavy, se kterými už divák nepočítal. Filmfanatic si liboval, jako dlouho ne. Pokud by někomu nestačila korejská argumentace palicí, která se dostane ke slovu v závěru první třetiny filmu, doporučuji osobní seznámení s Nebohou paní pomstou. Poznáte, že Korejci mají pro odplatu zvláštní nadání.

CHARAKTERY NAD AKCÍ
Film se postupně překlápí z detektivní linie do špionážní. Zcela bez zádrhelů nebo náznaku zaváhání. Pro Filmfanatica byla slast svézt se na tak dokonalé vlně. Špionážní zápletka zcela přirozeně absorbuje také americkou linku a není ani potřeba plýtvat akčními scénami. Film totiž daleko více stojí na hereckých výkonech. Díky přesně trefenému obsazení to ani nemohlo dopadnout jinak. Nade všemi však přece jen ční Lee Jong-Suk, jehož ztvárnění psychopatického vraha s úšklebkem řadím do all star týmu filmových maniaků.

VRAŽDY, ŠPIONI A PÁR FACEK
Kdo ještě nezná korejskou kulturu, může se divit kolik facek a nadávek musí podřízení snést od svých šéfů. Jenže Korea není Spojené státy ani Evropa, kde by hnutí za práva zaměstnanců svázala svérázným detektivům ruce. Možná i nohy a kdo by pak padouchům šlápl do úsměvu?

Machinace, zametání stop, přetahovaná o informace, zvraty a překvapení. Jihokorejci natočili dokonalý mix špionážního žánru a temného krimi s parádně slizkým psychopatem. Jako snad nikdy předtím budete doufat, že boží mlýny skutečně melou.

7/7
Bezchybný mix špionážního thrilleru a temného krimi. Zvrácené vraždy, machinace, facky, krev i pomsta. Dokonalá podívaná!
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: V.I.P. – špiónská hra o psychopata

V.I.P. / Beuiaipi

Akční / Krimi / Thriller

Jižní Korea, 2017, 128 min

Režie: Hoon-jeong Park
Scénář: Hoon-jeong Park
Hudba: Seong-hyeon Lee
Hrají: Dong-gun Jang, Myeong-min Kim, Hee-soon Park, Jong-seok Lee, Woo-jin Jo, In-ho Tae, Dae-hwan Oh, Jae-myeong Yoo, Peter Stormare, Seong-woong Park…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku