Filmy mimo mainstream
25.10.2023 | bakeero

SERIÁL: Těla – nová klasika o cestování časem?

Filmfanatic miluje filmy o cestování časem. Proto není důvod nemilovat také seriály na toto téma. Zaslouží si novinka od Netflixu doporučení, nebo byste se jí měli raději vyhnout?

ČTYŘI KOUSKY
Čtyři detektivové, čtyři časové linie a jedna jediná oběť. Respektive tělo, které se objeví v různých letech vždy na stejném místě. Záhady se vrství a detektivové nemají tušení, kdo stojí za záhadnou vraždou. Prolomí tajemné mystérium a zachrání dějiny?


NEZVRATNÝ OSUD?
Jednotlivé časové linie představují odlišné charaktery, ale není pochyb, že sympatie diváků si získají všichni detektivové, kterým osud (?) postavil do cesty nahou mrtvolu neznámého cizince. Každá doba je zachycena velmi stylově a diváci si užijí historickou exkurzi do Velké Británie na konci průmyslové revoluce, během druhé světové války, současnosti roku 2023 i budoucnosti roku 2053. Tady není tvůrcům cokoli vytknout. Všechny světy jsou uvěřitelné.

Možná nejlepší fází osmidílného seriálu jsou úvodní epizody, kdy se mystéria hromadí a nic nedává smysl. Po první sérii otázek přicházejí další a další a řetězec záhad zdánlivě nebere konce. Tuhle část jsme si užil i proto, že charaktery vás dokáží vtáhnout a vyvolávají potřebné emoce. To ale neznamená, že Těla by v další části polevila.

S ÚCTOU I DRZOSTÍ
Scénář je opravdu propracovaný a rozhodně nejde o nějakou rychlokvašku. Ano, místy narazíte na očividnou inspiraci mistrovskými díly subžánru o cestování časem, ale všechna pomrknutí působí sympaticky. Když pak přijde na řadu postupné rozplétání sítě mystérií, můžete jen uznale pokyvovat hlavou. Tahle zápletka mě zkrátka bavila. A to i proto, jak drze si dovolí porušovat některá zaběhlá klišé v pravidlech cestování časem.

Někomu by mohla připadat ústřední motivace možná až příliš emotivní, jenže ve skutečnosti dává hluboký smysl. Jen se zkuste doopravdy vžít do pocitů hlavního záporáka, vzpomeňte si, jestli jste někdy zažívali podobné emoce a upřímně si odpovězte, zda byste pak světu nechtěli “něco” vrátit.

5/7
Jeden z nejlepších seriálů na téma cestování časem. Propracovaný příběh, sympatické charaktery a úcta i drzost k žánrovým klišé.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
SERIÁL: Těla – nová klasika o cestování časem?

Těla / Bodies

Sci-Fi / Krimi / Thriller / Mysteriózní

Velká Británie, 2023, 7 h 38 min (Minutáž: 55–62 min)

Tvůrci: Paul Tomalin
Režie: Marco Kreuzpaintner, Haolu Wang
Předloha: Si Spencer (komiks)
Scénář: Paul Tomalin, Danusia Samal
Kamera: Joel Devlin, Paul Morris
Hudba: Jon Opstad
Hrají: Stephen Graham, Shira Haas, Jacob Fortune-Lloyd, Amaka Okafor, Kyle Soller, Tom Mothersdale, Synnøve Karlsen, George Parker, Michael Jibson, Jonny Coyne…

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku