Filmy mimo mainstream
13.10.2016 | bakeero

RECENZE: Durak – barák na odstřel

Zapadlé městečko kdesi v Rusku. Jednoho večera je mladý opravář Dmitrij Nikitin povolán k nahlášené závadě na jednom panelovém domu. Zastupuje hlavního inženýra, který si někde pochlastává a brzo odhaluje, že to, co se zprvu jevilo jako pár prasklých trubek, je ve skutečnosti daleko vážnější problém. Tenhle dům se zřítí každým okamžikem!

Po ověření svých nejhorších obav se Dmitrij vydá hledat pomoc k nejvyšším představitelům města. Chce je přesvědčit, že musí evakuovat všech 800 obyvatel domu. Jenže znáte Rusko. Tady věci nefungují úplně normálně.

Hlupák má na první pohled poměrně nudnou zápletku, ale věřte mi, že veškerý potenciál využívá absolutně naplno a jde o vpravdě strhující podívanou. Režisér Jurij Bykov tu trefně pojmenovává největší neduhy současného Ruska, ale v principu má film co říct i nám. Tady se všechno děje v ruském měřítku, které je logicky daleko větší, tvrdší, lhostejnější a zkaženější, ale když se prokoušete až na dřeň, najdete styčné body s fungováním státního aparátu i slepé důvěry lidí v něj, také ve vztahu k Česku.

Není to příjemná podívaná, jak se postupně obnažují jednotlivé vrstvy a na povrch vylézají zkažené manýry volených i nevolených “elit”. Tohle je sociální a systémová kritika v tom nejlepším podání, jaké jsem za poslední léta viděl. A určitě není náhoda, že podobně pozitivního hodnocení se od Filmfanatica nedávno dočkal další ruský film Leviathan.

Také Hlupák je vztyčeným varovným prstem, abychom to nenechali dojít až k naplnění ruského vzoru. O což řada našich státníků očividně usiluje. Až se podíváte na tenhle film, vsadím se, že nebudete chtít směřovat na východ, ale na západ. Ani tam to sice není bez kazů, ale takhle hluboko v morálním marastu a bezmoci obyčejných lidí se zkrátka netopí.

Nicméně systém je v krizi na obou protipólech a jedinec by si měl konečně uvědomit, že slepá víra v něj ho nespasí. Je třeba vzít svůj osud do vlastních rukou. V závěru filmu vám režisér připraví vskutku brilantní zkoušku, která vám zodpoví, jaký vztah máte k systému vy. Pro Filmfanatica jedna z nejsilnějších podívaných za poslední dobu.

6/7
Skvělá pitva zahnívajícího a rozkládajícího se systému i slepé víry v něj. Styčné plochy s naší realitou jsou bohužel až příliš zjevné.
Chris (7/7)
Od prvního pohledu jasnej macho man a bez diskuze ten největší borec z party.
Čili film, kterej se bude líbit úplně všem a bezesporu se stane klasikou.
Vin (6/7)
Sympaťák, kterej si podmaňuje davy, ale k postavení alfa samce mu přeci jen kousíček chybí. Film co vás bude skvěle bavit a rádi si ho pustíte vícekrát.
Bernardo (5/7)
Tvrdej chlapík, co si dokáže poradit v barovejch rvačkách i smrtících přestřelkách.
Poctivej film, kterej ve vás zanechá pocit příjemně strávenýho času.
Britt (4/7)
Zlatej střed party. Na oba konce stejně daleko. Jako film nemusí sednout všem,
ale pořád půjde o dobrou zábavu, navíc řemeslně dobře odvedenou.
Harry (3/7)
Prachy jsou lepší motivace, než strach o život. Jsme totiž materialisté.
Coby film už jde o slabší kousek, na kterým si ale pořád můžete najít pozitiva.
Lee (2/7)
Strach z boje, kalkul, neumětelství nebo úskoky před divákem.
Film dobrej tak na zalepení nudného a deštivého odpoledne. Jinak ztráta času.
Chico (1/7)
Loser, co neumí pořádně ani tleskat. Takovým filmům se radši vyhýbejte,
když už se to nepodařilo nám.
Vybalit popis všech hodnocení >>
RECENZE: Durak – barák na odstřel

Durak / The Fool

Drama
Rusko, 2014, 116 min

Režie: Jurij Bykov
Scénář: Jurij Bykov
Kamera: Kirill Klepalov
Hrají: Arťom Bystrov, Darja Moroz, Jurij Curilo, Boris Něvzorov, Denis Švedov, Irina Nizina, Natalja Surkova, Sergej Arcibašev, Dmitrij Kuličkov, Maxim Pinsker, Kirill Poluchin

Nejčtenější články

Filmfanatic na Facebooku